Ciasto na naleśniki
jedno jajko
około szklanka mąki
około szklanka mleka
szczypta soli
pół łyżeczki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki mieszmy razem i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Naleśniki powinny być dość duże ja smaże na patelni o średnicy 28 cm
Farsz:
1 woreczek kaszy jęczmiennej (jeżeli ktos lubi może być gryczana) ugotowany do miękkości
1 filet z kurczaka
1 mała papryka czerwona
4 duże pieczarki
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, bazylia suszona, wszystkich przypraw 1/4 łyżeczki
Fileta kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, paprykę kroimy w wąskie paseczki i dożucamy do kurczaka, pieczarki myjemy kroimy w paseczki i dodajemy na patelnie wlewamy pół szklanki wody, wsypujemy przyprawy wszystko razem mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Do uduszonego kurczaka wkładamy kaszę i dokładnie musimy wymieszać
Sos czosnkowy:
Duża łyżka majonezu
Duża łyżka gęstej śmietany 12 lub 18 %
szczypta soli i pieprzu
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego i cukru
pół łyżeczki posiekanego świeżego kopru (może być suszony)
3 ząbki czosnku
Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy majonez, śmietanę oraz przyprawy i mieszamy wszystko razem odstawiamy na 10 minut aby wszystkie składniki przeszły sobą
Usmażone naleśniki smarujemy sosem i kładziemy czubatą łyżkę farszu zawijamy jak krokieta i wkładamy na chwilę do grila elektrycznego aby podgrzać )można również w piekarniku z termoobiegiem 160 stopni na 6-7 minut)
Można je serwować z sałatką warzywną lub syropem klonowym
SMACZNEGO
Dodaj komentarz